Sportspinsels(h)eerlijk over sport

Westcoast Challenge 2015

Westcoast Challenge. Alleen de naam is al uitdagend genoeg toch? Sportspinsels wilde daar wel meer over weten en vroeg Carlo Pappot om zijn belevenissen. De eerste gastblog van een man!

Enkele jaren geleden kreeg ik de Westcoast Challenge (WCC) race in beeld doordat een vriendin meedeed. De WCC is een teamrace van 135 km over het strand van de Hoek van Holland naar Den Helder afleggen. Of andersom. Hardlopend. De richting van de wind bepaald waar gestart wordt.
Met zijn tweeën leg je de gehele afstand af. De één is loper en de ander fietst mee. Je mag elkaar afwisselen waar en wanneer je wil, dan wel nodig vindt. Voorwaarde is dat de loper op het strand blijft. De fietser mag, daar waar echt niet te fietsen is, een route zoeken in of achter de duinen.

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij
De race is ontstaan door een stel vrienden die geld wilden ophalen voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De KNRM is afhankelijk van donaties en drijft voor het overgrote deel op de inzet van vrijwilligers. Alle steun die ze krijgen is erg welkom. Nadat de vrienden het eerste jaar zoveel schik hebben gehad, zijn ze overgaan in een wedstrijdorganisatie met doel om met meer deelnemers meer geld te kunnen verzamelen voor de KNRM.

Ultralopers
Ik sport regelmatig op het strand en deze race bleef maar door mijn hoofd spoken. Op een gegeven moment besloot ik, samen met mijn teammaat Sabine de Vries, om in te schrijven. Team Minions is een feit! Daarna volgt een periode van samen trainen, materialen uitzoeken, strategie bepalen etcetera. Kortom veel werk. Wat maakt het uit, we hebben nog maanden de tijd.

Zelf ben ik triathleet en ultraloper. Mijn teamgenoot Sabine is een rasechte ultraloper. Naarmate raceday dichterbij kwam, gingen we vaker samen combi-trainingen doen. Dit houdt in dat je de wedstrijd na bootst. De één fietst, de ander loopt en dit wisselen we steeds af. Twee dagen voor de start beslissen we dat Sabine meer zal lopen op het eerste stuk. Dit omdat de tijdslimiet halverwege best scherp is en zij gewoonweg sneller is.

Race voorbereidingen
Vrijdag voor de start parkeren we een auto in Den Helder bij de finish locatie. Met de andere auto, inclusief de fiets, rijden we naar Velsen-Noord. Dit is waar je met de boot van de KNRM wordt overgezet. Het idee erachter is dat àls we uit de race moeten vanwege de tijd of er helemaal klaar mee zijn, we fatsoenlijk terug kunnen naar Den Helder. Risico is natuurlijk wel dat je in de verleiding komt om gewoon in je auto te stappen als het even tegen zit op dat moment.

12357146_948333268594451_2172387993665925750_oVriend Sjaak uit IJmuiden brengt ons naar Hoek van Holland waar de briefing is.  We overnachten in een lokale sporthal. De sporthal wordt redelijk gevuld met koppels die voor een paar uur daar gaan rusten cq slapen. Mooi om te zien hoe ieder z’n eigen voorbereiding doet. Alle elektronica ligt, door middel van vele stekkerdozen, aan de voeding.
Om 3 uur ’s nachts (’s morgens) gaat de verlichting aan. Iedereen komt weer tot leven en gaat direct beginnen met de laatste voorbereidingen. Een klein uurtje later is de sporthal leeg.

De start
We begeven we ons naar het lokale KNRM gebouw voor de start. Bij de KNRM krijgt elk team een GPS tracker mee voor bij de fietser. Via de website van de organisatie zijn de teams gedurende de hele race te volgen. Om half vijf wordt er een fakkel aangestoken. Bij het doven van het vuur mogen we eindelijk los.

12363028_948333261927785_8328793231968800277_o
Zo, wat wordt er meteen gas gegeven door veel teams! Sabine houdt vast aan haar eigen plan om zo constant mogelijk te lopen. Gelukkig is ze daar ook gewoon erg goed in. Net voor de strandopgang komen we al een team tegen met een kettingbreuk. Pffff, je zal het maar meemaken! Wij hebben o.a. reserve ketting, pons, schakel, 4 binnenbanden en een leatherman multitool mee. Je wil toch niet dat je door materiaalpech moet opgeven.

De wedstrijd
12347669_948162045278240_4034482143727039746_nSabine loopt zoals gezegd erg goed. Nabij Monster komen we bij de zandmotor. Dit is een proefproject op het strand waardoor het strand vaak onvoorspelbaar is. Vooraf is al besproken dat ik ernaast ga fietsen en zij kort tegen de duinen gaat lopen. Ik rij lekker over het fietspad in het donker. Windje in de rug. Best fijn zo! Bij Kijkduin gaan de renners hun maatjes weer opzoeken voor de wissel. Een Duitse fietser is zijn maatje kwijt, maar na lang roepen vinden ze elkaar terug en kunnen ze weer verder. Sabine vind ik ook vrij snel en ik fiets met haar mee richting Scheveningen. Daar moet de fietser het strand af om ter hoogte van de Pier er weer op te gaan. Dit deel neem ik voor mijn rekening. Sabine kan ondertussen even lekker eten en drinken. Onder de Pier wisselen we weer en gaan verder richting Noordwijk. We zijn best tevreden hoe het gaat en krijgen meer en meer vertrouwen in dat we de cut off zeker gaan halen.  Onderweg heeft de KNRM op 5 plaatsen posten ingericht.  Ertussen liggen ook nog mobiele posten. Allemaal fijn geregeld. Voorbij Zandvoort krijg ik nog een extra boost door een Facebook vriendin die ons staat aan te moedigen. Echt mooi is dat!
Hop, door naar IJmuiden op naar de boot. Ruim op tijd komen we aan voor de overtocht en volgas worden we overgezet naar Velsen Noord.

Eenmaal aan de overkant is de druk er wat vanaf en zijn we wat relaxter. Kort na Wijk aan Zee begin ik last te krijgen van zware oogjes. Ik zit op de fiets en val bijna in slaap! Oja honger! In twee triathlons heb ik dit ook ervaren en begin meteen weer te eten. Het resultaat blijft echter wat langer uit dan gedacht. Kort voor Egmond wordt het nog erger. Ik begin te geeuwen en ga zelfs slingeren op de fiets. Sabine stuurt me resoluut vooruit naar de post om als de sodemieter een bak koffie te drinken. Dat doe ik dus met veel plezier. Ik krijg er zelfs een heerlijk broodje worst bij. Mmmm, lekker hoor! Daarna ga ik weer lopen en ben over de vermoeidheidsdip heen en we gaan lekker verder.

Zeehondje
Kort voor Petten duik ik met de fiets de duinen in. Hier was voorspelt om niet te kunnen fietsen. Onderweg kom ik Ellen uit Den Helder tegen die ons tegemoet zou komen. Ze heeft van alles mee: bouillon, cola en tuc koekjes. Heerlijk!
12391459_948160891945022_2922708483506352455_nTer hoogte van Callantsoog treffen we een jong zeehondje aan op het strand. Even snel wat foto’s gemaakt en weer verder. De klokt tikt. Kort daarna is het snel donker. De regen begint wat serieuzer te worden. Ook dat nog. Fietsen en lopen wordt nu afgewisseld wanneer de loper dat aangeeft. We hebben geen vaste blokken meer. Op circa een kilometer of 8-9 zie ik ineens een lampje mij tegemoet komen. Huhhh, wat is dat nou? Al snel zie ik dat het goede vriend Peter uit IJmuiden is. Hij komt ons steunen in het laatste stuk. Hoe tof is dat! Ook hij heeft, net als Ellen, van alles mee: cola, snickers en nootjes. Man, wat een feestje zo’n gast!

 

Finish
Ter hoogte van Huisduinen zijn wij elkaar, net als vele andere teams, ook even uit het oog verloren. Gelukkig vinden we elkaar weer en kunnen we ons opmaken voor het laatste stuk naar de finish. De laatste 6 km gaat over de dijk in Den Helder. Nadat we om de haven (van de Texel boot) heen zijn lopen we het laatste stuk richting het Marine terrein. Daar mogen we voor de KNRM onder de finishboog door. Drijfnat, moe, koud maar toch ook apetrots komen we daar aan en ontvangen we onze medailles en finisher shirt.12341472_948160858611692_238309641402365545_n

Kriebels
We zijn dik 14 en half uur onderweg geweest. We hebben afgezien, lol gehad, maar vooral genoten. We zijn blij dat wij in de gelukkige omstandigheden zijn dat we dit kunnen doen. Onderweg hebben we tegen elkaar gezegd: ‘oke, done it en klaar. Dit hoeven we niet meer te doen.’ Maar eerlijk is eerlijk, bij mij begint het al weer te kriebelen nu de kleine pijntjes zijn verdwenen. Dus wie weet……

Nawoord
Hopelijk krijgen jullie bij het lezen van ons verslag net zoveel plezier als wij hebben gehad en gaan jullie je gewoon ook inschrijven voor de volgende editie.

Kijk voor meer informatie op www.westcoastchallenge.nl

Veel plezier met de eventuele voorbereidingen!

 

Plaats reactie

Subscribe without commenting

    Over deze website

    Hersenspinsels over sportgerelateerde onderwerpen