Fietsen in je uppie

‘Oh, wat knap, dat je dat durft, stoer hoor!’, een paar lukrake opmerkingen die ik krijg als ik vertel dat ik regelmatig lange tochten alleen fiets. Een paar jaar geleden had ik ook zo’n opmerking kunnen maken. Toen vond ik 40km al een verschrikking om alleen te fietsen. Nu vind ik het heerlijk.

Ik heb soms de neiging om dingen steeds maar weer te overdenken.
Lange tochten zijn uitermate geschikt om alles nog eens de revue te laten passeren, soms tot heldere inzichten te komen en vaak om het daarna te laten rusten.

Ik ben niet zo’n groepjes mens. Koffie pauzes (jakkes, koffie!) en taart onderweg zijn niet aan mij besteed. Ik zorg voor voldoende sportvoeding en neem wat repen en/of vijgen/dadels mee. Ik stop alleen voor stoplichten, open bruggen, spoorwegovergangen, water of een toiletstop (waar overigens vaak de bosjes voor volstaan ;-)) Op mijn werk moet ik al de hele week veel praten en sociaal zijn, die paar uur alleen in stilte zijn fijn. Een soort kikkeren. Genieten van de omgeving; mooie vogels die overvliegen, blije koeien of fleurige bloemenvelden. Die bij die tegen mij opvloog was wat minder…hij stak meteen zijn leuke kontje naar mij uit!
‘Maar hoe doe je dat dan als je een lekke band krijgt?’, is de opvolgende vraag. Gewoon, een nieuw bandje erin doen. ‘Wauw, dat je dat kan!’ Oké, oké, ik kan geen remmen of een versnelling afstellen…daar heb ik een eigen mechanieker voor ;-) maar een bandje verwisselen…dat is toch wel les nummer 1 om thuis te oefenen als je van plan bent om te gaan fietsen. Neem een pomp met gaspatronen en je bent zo weer onderweg!
Vorig jaar was ik met een groepje, ja zo af en toe komt het voor, een tocht fietsen. Een dame kreeg een lekke band. Verwisselen kon ze niet, want dat deden de mannen altijd waarmee zij fietst. Ik zou mij dan zo ongemakkelijk voelen… Ik ben graag zelfstandig. Of wat als je de groep kwijt raakt en ze niet meer kunt bereiken. Sta je daar met je fiets.
Toen ik op kamp ging in groep 8 moesten we onze eigen band kunnen plakken. Mijn vader heeft toen mijn band lekgeprikt en mij succes gewenst met het plakken.. Reuze handig om te kunnen! Alleen plakken wij de band niet, maar verwisselen we het bandje met gaatje voor een nieuwe.
Toch is het niet altijd even fijn om als vrouw alleen te fietsen. Een paar jaar geleden reed er rondom mijn woonplaats een aanrander/verkrachter rond op een brommertje. Ik kan best lekker doorfietsen, maar hem was ik toch echt niet voorgebleven. Destijds heb ik een tijdje met een persoonlijk alarm rondgefietst. Zo een apparaatje waar je een pinnetje uit trekt en dan ontstaat er een hels kabaal. Daarmee voelde ik mij veilig genoeg om door het gebied te fietsen. Overigens schakelde ik daar wel een tandje bij… Gelukkig werd hij, notabene een 17-jarige!!, opgepakt.
Ook maak ik weleens verkeerssituaties mee waar bij ik net ergens tussendoor kan zoefen. Ik heb vast veel beschermengeltjes! Om te voorkomen dat ik onbekend ergens in een ziekenhuis beland, heb ik een ID dingetje aan mijn zadeltasje hangen. Daarin staan mijn naam, adres en noodtelefoonnummers. Ik heb ook altijd mijn rijbewijs bij mij, in het zakje van mijn fietsshirt.
Last but not least: ik heb ook altijd mijn telefoon, pinpas en wat contant geld bij me. De telefoon is geen garantie voor succes. Toen ik ooit eens ergens was gestrand belde ik mijn vader op of hij mij kon halen. Helaas, hij was aan het werk in Apeldoorn. Mijn moeder was met de fiets naar haar werk, opa was niet thuis en een vriendje had ik nog niet. Stond ik daar met mijn fiets. Uiteindelijk kon ik bij iemand op de bagagedrager tot een station. Met mijn pinpas een treinkaartje gekocht en zo kwam ik toch nog thuis.
Dus stoere vrouwen: oefenen met bandjes verwisselen. Neem je telefoon, ID-bewijs, geld en pinpas mee. Mocht je het een heel fijn idee vinden, dan kun je nog een persoonlijk alarm om doen. En je kunt lekker gaan fietsen! Als je het toch een beetje spannend vindt of ongezellig om alleen te gaan, dan kun je natuurlijk altijd nog met vriendinnen afspreken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *