Review helm: Casco SPEEDairo RS

Ik had ze al vaak gezien; de helmen van Casco. Met een vizier op de voorkant er aan vast. Aanvankelijk vond ik de helm er veel te futuristisch uitzien. Op de expo van de Challenge Roth kwam ik aan de praat bij iemand die deze helmen verkocht. Eentje opgezet en ik vond direct dat helm lekker zat. Maar ja…iets nieuws proberen in een wedstrijd is geen goed idee. Dus ik heb de helm laten liggen met de afspraak dat ik de helm in Nederland mocht gaan uitproberen.

Zo gezegd zo gedaan. Drie weken terug werd de SPEEDairo fietshelm op mijn werk afgeleverd. Ik ben eerst gaan kijken naar de technische specificaties.

Er is goed over de aërodynamica in combinatie met ventilatie nagedacht voor deze helm. Dat is belangrijk voor de lange triathlonwedstrijden die ik doe.
Aan de binnenkant van de helm zit een netje waardoor de helm contactloos op mijn hoofd zit. Dit is fijn voor als het warm is, want er kan nu constant lucht langs mijn hoofd stromen.

20150813_1002581

Ik kan niet de hele tijd in 1 houding zitten tijdens een hele triathlon. Om toch zo gestroomlijnd mogelijk te blijven zijn er een soort spoilers aan de achterzijde van de helm gemaakt. Hierdoor wordt het aerodynamische druppelvorm effect nagebootst en wordt de luchtstroom aan de houding van mij aangepast. Het klinkt raar, maar tijdens het fietsen heb ik dit ook gevoeld. Ik had een paar keer het idee dat er een auto achter mij reed, maar dat was dan de lucht die blijkbaar gestroomlijnd over de helm en mijn rug gaat.

Het SPEEDmask vizier heeft een groot zichtveld en kleurt mee aan de zon. Is er veel zon, dan wordt het vizier donker. Is er weinig zon, dan wordt het vizier lichter; daar merken je ogen niks van. Zo automatisch gaat dat. Erg prettig. Bij erge regenval kun je het vizier heel makkelijk omhoog schuiven. Bij een paar druppels kun je het vizier naar beneden laten. De druppels drogen snel op en niet meer storend zichtbaar op het vizier. Deze helm is overigens ook erg geschikt voor sporters die een bril dragen!

Ik heb de helm onder diverse omstandigheden getest.
Veel wind: waar ik bij mijn punthelm (zie onder) nog wel eens last had van zijwind, was dat nu niet het geval.
Warm weer: tijdens een 4 uur durende fietstocht met zo’n 30 graden kreeg ik geen warm hoofd. Wel is het even goed mikken om water op je hoofd te krijgen. Door de dubbele schaal (voor extra valbescherming) liep het water de eerste paar keren direct via mijn voorhoofd, langs het vizier weer de helm uit. Als ik het water via de achterkant er in spuit, dan komt het wel op mijn hoofd terecht en koelt het lekker af. Doordat de helm contactloos op mijn hoofd zit, voel je ook steeds de  wind door de helm gaan. Dat is ook fijn.

IMG_20150726_143824

Enig puntje van aandacht is: mijn haar. Waar de Lazer helm aan de achterzijde een uitsparing heeft voor een staartje in het midden heeft deze helm dat niet. Omdat de helm zo goed passend om mijn hoofd zit, kan ik ook geen speldjes in doen, want die schuiven er zo weer uit. Hier moet ik nog wat op bedenken…

De schaal bestaat uit twee delen. Dit biedt extra veiligheid voor het geval dat ik zou vallen. De roze touwtjes bovenop: ik dacht dat ze nog voor extra goede luchstroom over de helm zorgde… Helaas. Ze zitten er voor de looks en veiligheid door het reflecterende materiaal wat er in zit.

Voor de volledigheid heb ik mijn helmen nog even op een rijtje gezet:

20150813_1002421

Van links naar rechts: een helm van LAS, een tijdrithelm van Lazer en de SPEEDairo van Casco.

De LAS helm gebruik ik met trainingen. Deze helm heb ik de laatste tijd ook bij wedstrijden opgehad. Ik vind de Lazer niet zo mooi aansluiten op mijn hoofd. Hierdoor het gevoel dat ik veel wind vind. Daarnaast had ik het idee dat deze helm ook wel een stukje zwaarder was. Ooit uitgekozen voor de looks 😉

De LAS weegt (incl. zonnebril) 270 gram, Lazer (incl. zonnebril) 432 gram en de SPEEDairo 338 gram. Dus het klopt wel dat ik de Lazer altijd zwaarder vond voelen op mijn hoofd tov de LAS. De Lazer pakte ook altijd veel zijwind, waardoor ik soms behoorlijk moest stabiliseren om te blijven zitten waar ik zat.

Qua pasvorm zijn de LAS en SPEEDairo in alle richtingen aan te passen. De Lazer alleen strakker of losser om je hoofd.
Ik vind de SPEEDairo een stuk koeler aanvoelen op mijn hoofd dan de LAS.
Al met al zou ik de Casco SPEEDairo RS met wedstrijden gebruiken en mijn LAS helm voor de trainingen. Echter…als ik een tempotraining heb zou ik toch de Casco helm opzetten, omdat het geluid van de wind zo mooi klinkt 🙂

Dus…. Casco: je krijgt deze helm niet meer terug!

20150731_182247

5 reacties

  1. Beste,

    Bedankt voor de duidelijke review, nu ben ik helemaal overtuigd en heb me net een Casco Speedairo RS Neon aangeschaft bij wieleroutfits.nl.

    Suc6 verder!

    grtz

    WhiTeY uit Belgie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *