Piepen

Geschreven door Mariska: Het zal een afkickverschijnsel of een ontstane afwijking zijn. Na veel jaar sporten op een redelijk niveau nog steeds op een bepaalde manier denken en doen zodra er iets van gymnastiek op het menu staat. Ook al is de glans van ooit gepresteerd en schemaslaafsheid een paar jaar vergeeld, sommige dingen blijven staan als een brandmerk in de bil van een stierkalf. Samen zere benen halen in de heuvels en te lange rondjes rijden bijvoorbeeld.

Dus gingen manlief en ik samen fietsen. Dat is een ritje van een flinke twee decennia gewenning waarbij woorden overtollig zijn. Lichaamstaal en bijbehorende geluiden vertellen genoeg over waar naar toe of de staat van moeheid onderweg. Hij kent mijn afwijkingen en is opgehouden er wat van te vinden. Ik rij namelijk bochten vierkant en aarzel altijd te lang bij oversteken. Hij neemt te krap drinken mee en vergeet dingen mee te nemen als we een paar dagen op jacht gaan, zeg, een minifietskampje beleggen. Zuchten probeer ik dan weer in te slikken (“ok, probeer mijn handschoenen dan maar en we kopen onderweg nog wel eten voor je”).

Klaar voor de fietsritSamen zitten we ook wel eens verrot. Hetzij tegelijk, hetzij de één wel en de ander niet of andersom. Zit ik stuk, dan word ik stil of sikkeneurig. Nee! Nu niet meer janken dat je links òf rechts wilt! Maak een beslissing. Niet dat het ergens over gaat, en een banaan of twee later is de bui meestal over. Hij gaat zeuren dat het lang genoeg geduurd heeft en wil overal afslaan en afstappen om de kaart te bekijken. Waardoor terug naar het tijdelijke onderkomen nòg langer duurt en het zeuren dus ook.

Het fijne is: uitleggen hoeft niet bij dergelijke tijdelijke onweersbuien. Zijn korte uitleg dat het wel klaar is zo of de mijne sluiten de vrede onderweg voor er überhaupt oorlog uitbreekt, en als er later op een stoel een sloot koffie getankt wordt is de ellende allang vergeten en kan er om gelachen worden.

De sterke verhalen blijven. De zwakte van het moment bestaat niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *