Sporten is zoveel meer…

Zoals ik vorige week al schreef heb ik ooit een tijd gehad waarin ik niet eens meer op de fiets stapte. Ik was zo moe en het ging niet goed met me. Toch – toen het na een tijdje beter met me ging – ben ik weer gaan trainen en heb ik een halve triathlon gedaan en ik durfde zelfs te denken over een hele. Al kon ik me niet voorstellen dat ik dat ooit nog een keer zou kunnen.
Die hele is gelukt – in 2012 – al heb ik heb niet alles kunnen hardlopen. En dat knaagt nog wel altijd. In de hele triathlons die daarop volgden lukte het hardlopen ook niet helemaal. En dan komt toch het prestatie-woord weer om de hoek. Ik vind het vooral een prestatie als je zo’n hele hardlopend kunt volbrengen. Ik vind dat een hele triathlon geen wandelprestatietocht moet worden. Terwijl ik diep van binnen toch ook supertrots ben op mezelf en zie dat het me wel weer gelukt is terug te komen. Ik ben het aangegaan en kon er van genieten. Dat is ook anders geweest. Voor mij is finishen van een hele triathlon zoveel meer dan alleen het finishen… het is ook de weg er naar toe en mijn persoonlijke groei die ik als sporter en mens meemaak.
Tuurlijk gaan niet alle trainingen even fijn. Dat hoort erbij. Op zulke momenten probeer ik toch iets positiefs uit de trainingen te halen. Mooie vlinders die voorbij vlogen, of toch dat stukje gereden waar ik eigenlijk wilde afslaan. Regelmatig protesteert mijn lijf.
“Vind je het dan nog wel leuk?”vroeg een vriendin me laatst. “Je klaagt zoveel over zere benen en geen power hebben.” zei ze daarna. En dat klopt, ik ben vaak moe en heb zere benen, maar als ik het niet leuk zou vinden, zou ik me ook niet steeds weer inschrijven voor wedstrijden. Ik zou dan ook echt niet steeds weer mijn loopschoenen aantrekken. Maar het vraagt wel veel van me, ik train hard en vraag veel van mijn lichaam. En soms is het best moeilijk, dan moet ik mezelf er aan herinneren dat ik zoveel zoveel jaar geleden uitgeput en leeg was. Dat ik toen niets kon.
1070009_3240472627190_1097379614_nIk denk dat ik nog niet op alle momenten helemaal geaccepteerd heb, dat het gaat zoals het gaat, omdat het ooit allemaal veel makkelijker ging. Op zulke momenten trek ik me weer aan van ‘wat anderen wel niet zullen denken’…
Soms verlang ik terug naar de tijd dat het allemaal makkelijk ging. Fietsen zonder zere benen, intervaltrainignen afwerken zonder daar een week extra moe van te zijn…maar genoot ik toen van het zijn in het hier en nu? Genoot ik toen van alle aanmoedigingen? Tot mij grote schaamte…nee. Ik genoot er niet van. Ik was me er niet eens bewust van.
Kortom… er ligt nog een stukje acceptatie, maar vooral geniet ik ervan dat ik dit allemaal kan! Het is een ware prestatie!
Overigens… ondanks dat ik van die idioot lange afstanden doe…vind ik jouw prestatie (!!) niet minder. Ik kan enorm blij worden van iemand die haar eerste kilometer kan hardlopen. Laatst kwam ik weer de veel te zware dame tegen tijdens mijn hardlooptraining. In plaats van dat zij aan het wandelen was, zag ik nu een looppas! Ik ben even bij haar gestopt en gezegd dat ik veel bewondering heb voor haar doorzettingsvermogen. Het werd een leuk gesprekje met als gevolg dat we nu keihard HOI roepen naar elkaar. Of Margriet die haar eerste triathlon deed bij de vrouwentriathlon. Haar grote glimlach en enthousiasme maken mij helemaal blij en geven mij de positieve energie waar ik het allemaal voor doe!
Sport? Het is zoveel meer dan een beetje trainen en zweten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *